• Аптека працює: Пн - Пт з 9°° до 21°°
  • Прийом заявок по телефону: Пн - Пт з 9°° до 18°°
  • Обробка заявок з сайту: Пн - Пт з 9°° до 18°°

Що таке аденоїди. Чому дитина погано дихає носом?

Що таке аденоїди

Чому дитина погано дихає носом?

Аденоїди у дітей та їх запалення хвилює всіх батьків, оскільки такі проблеми з'являються у дітей наймолодшого віку. При цьому багато мам вважають, що аденоїди необхідно видаляти якомога раніше, оскільки саме вони є причиною частих застуд у дітей.

Навколо цієї теми є багато міфів, ми вирішили детально розповісти, що таке аденоїди, навіщо вони потрібні дитині і чи обов'язково від них позбавлятися хірургічним шляхом.

Аденоїди та їх функція

Аденоїди -

це не діагноз і навіть не гланди, як помилково вважають деякі. Те, що в розмовній мові прийнято називати гландами, в медичній термінології називається миндалинами.

Це невеликі шматочки тканини, що знаходяться в задній частині горла біля основи язика. Аденоїди - це теж скупчення лімфоїдної тканини, але вони розташовані за порожниною носа, над піднебінням.

Кожен малюк народжується з аденоїдами, і вони ростуть, поки дитина не досягне віку 3-5 років. У ранньому дитинстві аденоїди є значущою частиною дитячої імунної системи, оскільки грають важливу роль в боротьбі з інфекціями.

Імунна система маленьких дітей тільки розвивається, тому погано справляється з бактеріями, вірусами та іншими патогенними організмами.

Коли дитина вдихає невідомі для його організму мікроби, носоглоткові мигдалини приймають їх на себе. Виробляючи антитіла, аденоїди борються з інфекціями, що потрапляють через ніс і допомагають дитячому організму сформувати імунітет в носоглотці.

У міру дорослішання дитини напрацьовуються його власні фактори імунітету. При хорошому імунітеті функція аденоїдів починає знижуватися, тому вони поступово зменшуються в розмірі, і до підліткового або юнацького віку практично повністю атрофуються.

Збільшені аденоїди

Оскільки аденоїди вловлюють мікроби, що потрапляють через носовий прохід, в процесі боротьби з ними аденоїдна тканина іноді може запалюватися і збільшуватися в розмірах.

У більшості випадків невелике запалення протікає безсимптомно, і носоглоткові мигдалини повертаються до свого нормального стану коли інфекція проходить. Але в деяких випадках вони залишаються збільшеними навіть після того, як інфекція зникла.

Гіпертрофія аденоїдів може бути викликана низкою причин:

ослабленим імунітетом;

алергічною реакцією на ліки, продукти харчування та інші алергени;

інтоксикацією і алергізацією організму через глистові інвазії;

хронічними патологіями;

спадковістю: у деяких діток аденоїди збільшені з народження.

Коли аденоїди збільшуються в розмірах, вони стають перешкодою для повітря, що проходить по носовому проходу.

Виділяють 3 ступеня гіпертрофії аденоїдів:

  • 1 ступінь. Збільшені аденоїди перекривають до ¼ носоглотки. На цій стадії дитина вільно дихає носом в денний час, а деякі складності з носовим диханням спостерігаються вночі.
  • 2 ступінь. На цій стадії аденоїди перекривають більше половини носоглотки, тому носове дихання утруднене навіть вдень, а вночі дитина хропе.
  • 3 ступінь. Це найскладніша ступінь, при якому аденоїди перекривають носоглотку на ¾ і навіть більше.
  • Оскільки носоглотка практично повністю закрита, носове дихання відсутнє постійно, а в нічний час у дитини можуть спостерігатися напади апное - зупинка дихання під час сну.

Які ускладнення можуть дати запалені аденоїди

Аденоїди - хронічне запалення носоглоткових мінадалін, яке на другий і третій стадії практично позбавляє дитину можливості дихати носом.

Це призводить до того, що мозок відчуває нестачу кисню, необхідного для нормального розвитку і існування організму.

Оскільки рот дитини постійно відкритий, це тягне за собою порушення в розвитку мови і навіть може призвести до деформації обличча і черепа.

Також при хронічному запаленні захисні функції аденоїдів значно знижуються, і вони самі стають метою для інфекцій. В результаті запалення може поширюватися на інші органи і викликати ряд ускладнень:

  • запалення євстахієвої труби, що призводить до інфекцій середнього вуха, включаючи отит, і погіршення слуху;
  • інфікування носових пазух (синусит, гайморит);
  • бронхіт, пневмонія та інші інфекційні захворювання дихальної системи.

За яких симптомів необхідно записати дитину до лора

Запалення носоглоткових мигдалин може супроводжуватися низкою симптомів:

  • утруднене носове дихання;
  • гугнявість голосу;
  • нежить, який не проходить після закінчення лікування ГРВІ;
  • слизові виділення, які випливають з носоглотки і стікають по задній стінці глотки;
  • тривалий минаючий кашель;
  • закладеність вух, зниження слуху;
  • часті простудні захворювання;
  • постійна температура на рівні 37.2-37.5 градусів за відсутності виражених симптомів хвороби, що свідчить про наявність запального процесу.

Навіть при наявності хоча б одного, нехай і слабкого симптому, необхідно терміново звернутися до дитячого отоларинголога.

На ранньому етапі аденоїди піддаються лікуванню, але якщо довести ситуацію до критичної, дитині буде потрібно хірургічне втручання.

Незважаючи на те, що операція з видалення аденоїдів рідко призводить до ускладнень, не варто піддавати малюка таким випробуванням, якщо проблему можна вирішити медикаментозно і за допомогою профілактичних заходів по зміцненню дитячого імунітету.

Джерело: https://astramedika.com.ua

Коментарі:

Поки ніхто не залишив коментар до цієї статті
Додати коментар

Як коментар приймається текст до 1000 символів без використання HTML коду

Опублікувати коментар
Розділи
Гостьова книга review

Вхід в особистий кабінет

Забули пароль?

Увійти