• Аптека працює: Пн - Пт з 9°° до 21°°
  • Прийом заявок по телефону: Пн - Пт з 9°° до 18°°
  • Обробка заявок з сайту: Пн - Пт з 9°° до 18°°

Епілепсія, що робити при нападі, як лікувати

Епілепсія

що робити при нападі, як лікувати

Опис хвороби та її класифікація


Практично 50 мільйонів людей по усій планеті живуть із діагнозом «епілепсія». Щороку їх кількість у середньому зростає на 2,4 млн. В Україні на сьогодні більше 106 тис. людей мають офіційно підтверджену хворобу. За даними ВОЗ на активну форму хвороби страждають від 4 до 10 осіб на 1000 людей, хоча деякі дані вказують на те, що у певних країнах показник може буде значно вищим - до 12 осіб на 1000 людей. Єдиний напад у житті не може свідчити про 100% діагноз. За статистикою, до 5% усіх людей у світі принаймні 1 раз мали такий напад, який більше не повторювався.

Хвороба відома протягом тривало часу. В Античності вважалось, що заразитися можна від того, що на людину дихала особа, у якої стався напад. У Середньовіччі цю хворобу ототожнювали з міфічним впливом потойбіччя та погодними факторами: спека чи злива. Згідно з історичними довідками, на неї хворіли люди різного соціального статусу: від селян до осіб королівської знаті.

Традиційно 26 березня у світі відзначається день обізнаності про епілепсію, який ще називають «фіолетовий день». Цей день започатковано у 2008 році. Прийнято одягати речі цього кольору та більш детально розбиратися у хворобі, шукати шляхи її вирішення та вивчати симптоми, зокрема ті, що проявляються на ранній стадії, аби підвищити ефективність лікування. Варто дізнаватися про правила надання першої допомоги та спростовувати міфи.

Що це за хвороба?


Згідно з офіційними протоколами епілепсія - це хронічне неврологічне захворювання, спричинено дисфункцією мозку, для його характерним проявом є напади судом, що періодично повторюються. Вони можуть проявлятися в окремій частині, або по всьому тілу. Перший напад може трапитися у будь-якому віці. Розглядаючи питання: «Що таке епілепсія», варто зазначити, що це мимовільні судоми, які несподівані, як для пацієнта, так і тих, хто його оточує. Короткочасні та тривалі судоми можуть доповнюватися і такими порушеннями:

розлади кишківника;

неконтрольована робота сечового міхура;

піна з рота;

проблеми з диханням;

порушення просторової орієнтації;

зміна настрою;

закривання очей;

провали в пам'яті;

повноцінна втрата свідомості.

Причини

Основною біологічною причиною хвороби є надлишкові імпульси, що виникають у окремих ділянках мозку. Часто люди з таким діагнозом страждають на інші проблеми:

  • психологічного характеру - депресивні стани, підвищена тривожність;
  • фізичного спрямування - забої, набряки, синці.

На сьогодні проводяться дослідження, які аналізують зв'язок захворювання із станом вагітності та цукровим діабетом. Медичні фахівці виділяють низку причин епілепсії, вказуючи на те, що у 60% випадках неможливо встановити точну причину первинної епілепсії. Фактично, ідіопатична епілепсія пов'язана з порушеннями роботу мозку, що можуть виникати як під час напруженого хвилювання, так у будь-який інший період, який неможливо прослідкувати.

Серед основних причин вторинної епілепсії, яка складає 40% випадків з усіх діагностованих, варто виділити такі:

  • пошкодження мозку під час пологів та після них;
  • тривала гіпоксія - відсутність доступу до кисню;
  • генетичні відхилення та схильність до захворювання;
  • вроджені вади;
  • травмування черепу та судин головного мозку;
  • інсульт, внаслідок якого до клітин мозку не потрапляла необхідна кількість кисню;
  • інфекції оболонки та власне мозку: нейроцистицеркоз, менінгіт, енцефаліт);
  • доброякісні та онкологічні пухлини.

Симптоми

Говорячи про те, що треба знати про епілепсію кожному, варто детальніше зупинитися на симптомах. Перш за все, це напади з судомами, втратою свідомості та піною, яка йде з роту. Частіше захворювання проявляється у людей старше 60 років, проте на нього можуть хворіти і молодші люди і навіть діти. Напад проходить із неприродньою зміною положення тіла, кінцівок, втратою свідомості. Для підтвердження чи спростування діагнозу використовується метод - електроенцефалографію, а також за потребою МРТ мозку та деякі інші лабораторні скринінги.

Як відбувається лікування епілепсії

Для лікування хвороби традиційно обирається монотерапія, яка базується на вживанні протиепілептичних препаратів. Інколи згідно із станом хворого лікар призначає два і більше препарати. Також мають місце і нейрохірургічні методики.

Що треба знати про напад та як надати допомогу людині під час епілепсії?

Якщо ви стали свідком нападу, тоді треба зателефонувати 103, але при цьому керуватися такими правилами:

  • нічого не класти до рота хворому та не намагатися заблокувати його язик, аби він його не проковтнув, бо фізично це зробити неможливо;
  • не стримувати силоміць судоми;
  • варто надавати допомогу там, де трапився напад, за виключенням ситуацій, коли це небезпечно для хворого;
  • подивитися на годинник, зафіксувати час початку та закінчення судомів, їх кількість, щоб повідомити лікарю;
  • покласти людину на рівну поверхню, під голову покласти м'які речі, щоб уникнути можливої травми голови;
  • обережно розстебнути одяг постраждалої особи;
  • повернути людину на бік, для того, щоб уникнути ситуації, коли кров, слина, піна потрапляють у дихальні шляхи та можуть спровокувати задуху;
  • не вливайте рідину у рота людини, воду дайте за вимогою особи після нападу;
  • після закінчення судоми перевірити, чи є серцебиття та дихання, якщо ні, - провести реаніматологічні дії;
  • забезпечити постійний догляд за пацієнтом.

На сьогодні доведено, що епілепсія не передається повітряно-крапельним шляхом, а судоми не завжди потребують контролю з боку медичного персоналу. Якщо напад триває більше 5 хвилин, якщо це перший напад, якщо він відбувся у воді, людина вагітна чи має цукровий діабет, тоді варто все ж викликати швидку. При цьому варто пам'ятати, що тривалі судоми та стан «статусний епілептик» можуть стати причиною смерті, зокрема від супутніх факторів - потрапляння слини в дихальні шляхи, травма голови, супутнє падіння та підвищення рівню глюкози в крові. Напади мають схожий сценарій, але інколи поведінка людини може бути іншою та непрогнозованою.

Люди з діагнозом «епілепсія» можуть працювати, навіть обіймати керуючі посади, можуть вести активне фізичне життя, проте з певними обмеженнями та проходячи лікування.

Джерело: https://symptomme.com/



Коментарі:

Поки ніхто не залишив коментар до цієї статті
Додати коментар

Як коментар приймається текст до 1000 символів без використання HTML коду

Опублікувати коментар
Розділи
Гостьова книга review

Вхід в особистий кабінет

Забули пароль?

Увійти