• Аптека працює: Пн - Пт з 9°° до 21°°
  • Прийом заявок по телефону: Пн - Пт з 9°° до 18°°
  • Обробка заявок з сайту: Пн - Пт з 9°° до 18°°

Про гастрит, його симптоми, причини, профілактику

Шлунок є ключовим органом травного тракту, що з'єднує стравохід з дванадцятипалою кишкою. Знаходиться в черевній порожнині, в лівому підребер'ї, що відноситься до епігастрії. Основна функція шлунка полягає в перетравленні - за допомогою травних ферментів - в першу чергу білків та ініціювання перетравлення жирів та фрагментації їжі, а також - за допомогою соляної кислоти - у дезактивації мікроорганізмів, які можуть атакувати травний тракт.

Що таке гастрит?

Гастрит - це запальний процес слизової (захисної) оболонки шлунка. Гастрит може бути гострим та хронічним. Гострий виникає раптово і причинами можуть бути неякісна їжа, контакт з алергеном, інфекція, прийом медикаментів або алкоголю та ін.

Гострий гастрит: симптоми

  • інтенсивний тупий біль у надчеревній частині живота;
  • здуття живота;
  • печія;
  • відрижка.

При правильному лікуванні ознаки гастриту гострого типу проходять за 5-7 днів. При цьому, щоб відновити слизову при гострому гастриті потрібно значно більше часу

Хронічний гастрит розвивається під час або після невдалого лікування гострої форми, або якщо гастрит не лікувати зовсім. Біль та інші симптоми хронічного гастриту, зазвичай, менш виражені, ніж гострого. Однак ураження шлунка і його слизової при хронічному гастриті більш значні.

Симптоми гастриту хронічного типу

  • неприємний запах з ротової порожнини;
  • гіркота у роті;
  • зниження апетиту;
  • відрижка повітрям;
  • важкість та біль різної локалізації.


  • Види гастриту

У поняття гастриту входять усі захворювання, під час яких є негативний вплив на слизову оболонку шлунка, що є його внутрішнім шаром. Найчастіше під цим терміном розуміють запалення, викликане інфекціями, наприклад, бактеріями (хелікобактер пілорі), але це також може означати аутоімунні захворювання, що виникають внаслідок пошкодження слизової оболонки після прийому ліків (наприклад, нестероїдних протизапальних засобів, цитостатиків), вживанні алкоголю, а також при регургітації жовчі із дванадцятипалої кишки або інших механічних пошкодження.


Двома основними різновидами гастриту є з підвищеною кислотністю та зі зниженою кислотністю. Чим вони відрізняються? Підвищена кислотність викликає часті запори та кишкову коліку, так звану «голодну біль» - при якій живіт скручує натще або якщо вчасно не поїсти. Також підвищується виділення шлункового соку, що є руйнівним фактором для стінок шлунку. Гастрит зі зниженою кислотністю викликає біль в епігастрії, важкість в животі після прийому їжі, раннє насичення їжею, печія, діарея, запори. В такому випадку, спостерігається зниження виділення шлункового соку, так як клітини шлунку атрофуються.


Причини запалення слизової оболонки шлунку

Першою причиною гастриту може бути стоншення або пошкодження слизової шлунка, при якому травні соки провокують її запалення.

Друга причина - шлунково-кишкова бактеріальна інфекція. Найпоширенішою бактеріальною інфекцією, яка викликає гастрит, є helicobacter pylori. Ця бактерія живе в слизовій оболонці шлунку й у нормі, проте у разі додаткових факторів, таких як порушення ритму харчування, вживання «важкої» для шлунку їжі, стресових ситуацій тощо, helicobacter pylori активізується і стає причиною запального процесу в шлунку. Зазвичай інфекція передається від людини до людини, але вона також може передаватися через заражену їжу або воду.

Також, причини виникнення гастриту включають в себе:

надмірне вживання алкоголю;

регулярне використання нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), таких як ібупрофен і аспірин;

вживання кокаїну;

вік, тому що слизова шлунка з віком природним чином стоншується;

куріння;

стрес;

аутоімунні порушення;

розлади травлення, такі як хвороба Крона

вірусні інфекції.



Ускладнення при гастриті

Якщо пацієнт ігнорує лікування гастриту в його початковій стадії, то хвороба може перейти в хронічний гастрит, а також викликати такі супутні симптоми та ускладнення:


  • анемія;
  • дефіцит вітаміну В12, вітаміну D, фолієвої кислоти, вітаміну С, цинку, кальцію та магнію;
  • кровотечі в шлунку;
  • перфорація шлунка;
  • пептичні виразки;
  • хронічний атрофічний гастрит, який викликає втрату клітин у шлункових залозах;
  • шлункова метаплазія та дисплазія, які є типами передракових уражень у шлунку;
  • ахлоргідрія, яка заважає шлунку виробляти кислоту, необхідну для належного перетравлення їжі;
  • ракові захворювання, такі як аденокарцинома (рак шлунка), лімфома, асоційована зі слизовою оболонкою лімфоїдної тканини (MALT), і нейроендокринні пухлини (NET).

Через ці потенційні ускладнення важливо вчасно звернутися до лікаря, якщо ви відчуваєте будь-які симптоми гастриту.

Лікування хвороби шлунково кишкового тракту

У лікуванні гастриту ключову роль грає виявлення збудника, тому при тривожних симптомах необхідно записатися на прийом до лікаря, який проведе відповідне лікування. Лікування гастриту повинен призначати та проводити досвідчений лікар гастроентеролог. Стратегія лікування обирається залежно від стану пацієнта та симптомів. У більшості випадків для лікування використовуються препарати, що блокують продукцію соляної кислоти, підвищують рН шлунка, антибіотики, інгібітори протонної помпи.

Лікар може назначити спеціальне лікування, яке допоможе подолати симптоми та першопричини захворювання. Але стан пацієнта також залежить від харчування. Рекомендується регулярно їсти 5-6 разів на день, уникаючи продуктів, які викликають або посилюють симптоми. Раціон повинен бути легкозасвоюваним та правильно збалансованим. Їжте їжу повільно та у спокійній обстановці.

Профілактика

Профілактичні заходи при гастриті залежать від способу життя та загального здоров'я людини. Однак є деякі речі, які все ж варто взяти до уваги:

  1. Дотримання гігієнічних звичок. Такі звички, як миття рук, можуть допомогти зменшити ризик зараження H. pylori.
  2. Практики саморефлексії та зняття стресу можуть зменшити ризик розвитку гастриту, спричиненого стресом.
  3. Споживання їжі невеликими порціями повільніше та регулярніше. Крім того, обмежуйте надмірне вживання смаженої, солоної, солодкої та гострої їжі.
  4. Кинути палити, якщо ви курите.
  5. Обмеження алкоголю та кофеїну.


Використано матеріали із : balanceinstitute.com.ua

Коментарі:

Поки ніхто не залишив коментар до цієї статті
Додати коментар

Як коментар приймається текст до 1000 символів без використання HTML коду

Опублікувати коментар
Розділи
Гостьова книга review

Вхід в особистий кабінет

Забули пароль?

Увійти