• Аптека працює: Пн - Пт з 9°° до 21°°
  • Прийом заявок по телефону: Пн - Пт з 9°° до 18°°
  • Обробка заявок з сайту: Пн - Пт з 9°° до 18°°

Гемангіома хребта - хитра, потайна хвороба

Знаєте, чому потайна?

Ми роками можемо вільно ходити, бігати, стрибати, навіть не замислюючись, чи є в нас хребет. І раптом, один незграбний рух - і гострий біль! Так може проявити себе компресійний перелом внаслідок гемангіоми. Як у пацієнтки, молодої жінки, яка, граючи з малюком на дитячому майданчику, отримала травму поперекового відділу хребта.

А причиною її була раніше безсимптомна гемангіома у хребці.

Гемангіома хребта

Поширена доброякісна судинна пухлина всередині хребта. На частку гемангіом доводиться 2-3% усіх пухлин хребта і перше місце серед пухлин кісток. Розвивається гемангіома хребта з ангіогенної мезодерми або мезенхіми, зростає повільно.

Незважаючи на доброякісний характер пухлини, в більшості випадків пацієнтам призначають лікування через стискання спинного мозку і ризик перелому хребців.

Виявляється переважно у людей у ​​віці від 30 до 60 років, причому у жінок новоутворення діагностують значно частіше, ніж у чоловіків.

Практично 90% гемангіом хребта локалізується в грудному відділі, в районі VI грудного хребця. У більшості випадків гемангіома локалізується в одному хребці, рідше вражає 2-5 хребців.

Симптоми

Часто хвороба може протікати абсолютно безсимптомно. Пухлину вдається діагностувати абсолютно випадково, під час обстеження або діагностування інших хвороб хребта.

Найпоширенішими симптомами гемангіоми є наступні:

тупі, ниючі болі в районі ураженого хребця;

болі стають сильнішими в нічний час;

стають сильнішими після занять спортом або фізичного навантаження;

в місці пухлини можуть розвиватися патологічні переломи;

порушується чутливість хребта в області пухлини;

у деяких пацієнтів гемангіома провокує паралічі;

пухлина провокує порушення функціонування органів тазу.


Діагностика

Для встановлення діагнозу на початковому етапі проводять рентгенографію хребта. Для точного визначення локалізації і розмірів пухлини виконується ретельна топометрична підготовка з використанням КТ і МРТ, а також дослідження стану довколишніх здорових тканин.

Причини виникнення гемангіоми

Пухлина може не проявляти себе симптомами тривалий період до виникнення критичного впливу: травма, вагітність (в останній третині терміну), стискання ураженого хребця, остеопороз у осіб старше 40 років.

Достовірно причина розвитку гемангіоми хребта досі не встановлена. Прийнято вважати, що формування пухлини ще в процесі ембріогенезу запускають онкогени і тератогени. Сприяють подальшому патологічного росту вплив радіації, травми, ішемія. У жінок це захворювання діагностується частіше, ніж у чоловіків, тому не виключають вплив естрогенів.

Також до причин, які можуть вплинути на появу і розвиток гемангіоми, відносять:

несприятливі екологічні умови;

травми і стискання ураженого хребця.


Лікування

Радіохірургія гемангіоми на системі КіберНіж - найбільш ефективне лікування пухлин, розташованих у важкодоступних місцях і таких, що досягають розміру понад 20 мм. КіберНіж вирішує найскладніші завдання з лікування пухлин і метастазів.

Лікування на системі КіберНіж



Радіохірургічна система КіберНіж

Радіохірургічне лікування гемангіом на КіберНожі полягає у точному підведенні дози іонізуючого опромінення до важкодоступної для звичайної хірургії пухлини. Тонкі і потужні пучки, що подаються дистанційно з різних положень, формують необхідну для загибелі пухлинних клітин дозу опромінення тільки в межах пухлини, не допускаючи опромінення здорових тканин.

Висока точність КіберНожа досягається силами системи наведення, керованої високопотужним комп'ютером.

З огляду на дистанційне підведення опромінення, радіохірургічне лікування гемангіом на КіберНожі для пацієнта проходить безболісно, ​​без необхідності введення анестезії або жорсткої фіксації на столі. Додаткову безпеку забезпечує система прицілювання, що коригує точку подачі кожного наступного пучка відповідно до легких рухів пацієнта, наприклад, при кашлі або глибокому диханні.


Курс лікування, як правило, складається не більше ніж із п'яти сеансів, які пацієнт проходить амбулаторно, без відриву від звичного ритму життя.

У разі, якщо розмір пухлини перевищує показник для ефективного застосування КіберНожа, гемангіома спинного мозку підлягає поєднаній терапії, що включає залежно від індивідуальних особливостей:

хірургічне втручання;

хіміотерапію;

високоточну променеву терапію IMRT.

Променева терапія


Лінійний прискорювач Elekta

Мінімізувати дозу отриманого організмом іонізуючого опромінення за рахунок його зосередження в межах необхідної зони дозволяє система високоточної променевої терапії IMRT. Важливою перевагою даного виду променевого лікування спінальної гемангіоми над іншими методами променевої терапії є формування зони високої дози за рахунок перетину різних окремих полів випромінювання, кожне з яких має свою форму і подається з конкретної точки.

При цьому здорові тканини, розташовані на шляху проходження кожного з полів (променів), отримують лише незначну частину від загальної дози, що не викликає пошкодження цих тканин, в тому числі захищається шкіра. Планування лікування включає створення тривимірної віртуальної моделі ураженого органу і оточуючих його тканин організму з визначенням максимальних і мінімальних доз для подальшої оптимізації позиції, траєкторії і форми кожного з променів.

Курс променевого лікування гемангіоми хребта включає 20-30 сеансів тривалістю по 15-20 хвилин. Метод неінвазивний, тому лікування безболісне, ​​проводиться без госпіталізації і після кожного сеансу пацієнт вільно повертається до звичного розпорядку свого дня.

Точна тактика лікування визначається відповідно до прийнятої в світі практикои проведення міждисциплінарних консиліумів, до участі в яких запрошуються лікарі різних спеціальностей, що ухвалюють на підставі провідних світових протоколів план застосовуваних методів терапії пухлини і супутньої терапії.


У підготовці матеріалу брала участь: За матеріалами: https://spizhenko.clinic

Чеботарьова Тетяна Іллівна

променевий терапевт

Коментарі:

Поки ніхто не залишив коментар до цієї статті
Додати коментар

Як коментар приймається текст до 1000 символів без використання HTML коду

Опублікувати коментар
Розділи
Гостьова книга review

Вхід в особистий кабінет

Забули пароль?

Увійти